Geschiedenis Gokkasten

Gokkasten zijn zonder twijfel de belangrijkste spellen in een casino. Ze zijn een grote trekpleister en bezetten daarom meestal het grootste gedeelte van de speelvloer. De geschiedenis van deze gokkasten begint in de jaren 1800 en brengt een hoop verhalen samen.

De eerste gokkasten verschenen eind jaren 1800 en zagen er heel anders uit dan de automaten die we vandaag de dag kennen. Zo hadden ze bijvoorbeeld speelkaart nummers en plaatjes in plaats van de nu bekende fruit symbolen. Ze gebruikte deze speelkaart nummers zodat de gokkasten vertrouwd overkwamen bij de gokkers en ze de kasten niet als iets nieuw en beangstigend zagen. Deze machines hadden meestal 5 rollen met 10 kaarten per rol en dit betekende dat er twee kaarten waren weggelaten uit het standaard speelkaarten dek. De kaarten die werden weggelaten waren de schoppen 10 en de harten boer. Het weglaten van deze kaarten betekende voor de speler dat de kans op een royal Flush gehalveerd werd. Deze gokkasten betaalde trouwens nog niet uit in geld maar in gratis drankjes of sigaren.

Charles Fey, de uitvinder van de gokkastenIn 1899 maakte de uitvinder Charles Fey (afbeelding 1) een gokkast die leek op de machines die we vandaag kennen. De naam van deze fruitautomaat was de Liberty Bell en de kenmerken waren 3 rollen met verschillende symbolen met als belangrijkste symbool een gebarsten bel. Deze kast had een nieuw betaalsysteem, uitbetalingsoverzicht en een grote hendel aan de zijkant waarmee gegokt kon worden. Charles plaatste deze nieuwe gokkasten in een saloon in San Francisco om te kijken hoe het publiek zou reageren op dit nieuwe stukje techniek. De machine zorgde voor zoveel sensatie dat Charles Fey stopte met zijn vaste baan en zich uitsluitend ging focussen op zijn nieuwe uitvinding, hij werd zeer succesvol.

In 1909 wijzigde de uitvinder Stephen Mill het originele ontwerp van Fey door tien nieuwe symbolen toe te voegen op elke rol en hij maakte de machine meer compact zodat het vervoeren en installeren een stuk makkelijker werd. Deze nieuwe gokkast werd ook een groot succes en nam al snel de nummer 1 positie van Charles Fee over. Met de opkomst van deze nieuwe uitvindingen verspreide de gokkasten zichzelf in een razendsnel tempo over de wereld en ze werden al snel het icoon dat ze vandaag de dag zijn. In de vroege dagen waren de machines erg luidruchtig, zwaar en hadden een hele grote stevige hendel nodig om de rollen te laten draaien, ze waren namelijk nog niet elektronisch dus het hele systeem werkte op deze hendel. De keerzijde van dit was dat men gemakkelijk vals kon spelen. Gokkers konden bijvoorbeeld een klein stokje in de kast steken om zo de machine te laten stoppen wanneer zij dat wilden. Hierdoor waren de exploitanten druk bezig met iets te verzinnen om dit tegen te gaan.

En dit veranderde allemaal in 1964, toen de eerste gokkasten met een elektronische microprocessor op de markt kwamen die het resultaat van het spel bepaalde. En dit betekende niet alleen dat de gokkasten veel veiliger werden maar ook dat de exploitanten grotere prijzen en jackpotten in de machines konden programmeren.

De Fortune Coin was de allereerste video gokkastDe volgende stap was in 1974 toen Walt Freely de eerste video-gokkast presenteerde. De naam van deze machine was de Fortune Coin (afbeelding 2). Het was een zeer simpele gokkast die bestond uit een betaalsysteem, een printplaat en een tv-scherm. De populariteit van deze gokkasten kwam wat langzaam op gang omdat de spelers al jarenlang gewend waren aan de echte rollen en nu moesten ze ineens een computerscherm vertrouwen. Dit vertrouwen wonnen deze video gokkasten met de komst van de video pokerspelletjes. Ook al was dit een heel ander spel, toch zagen de mensen dat dit spel te vertrouwen was en zo was de stap naar gokkasten spelen op een computerscherm ook wat makkelijker.

Vanaf hier is de wankele zware 3 rollen gokkast uitgegroeid tot een kast met soms wel 9 of meer rollen, een grote variatie van symbolen, winlijnen en jackpotten. Met de komst van het internet was het een logische stap om deze spellen ook online te maken en vandaag de dag zijn er duizenden verschillende gokkasten te spelen op het internet, zo ook op onze website EuroGokkasten.com.